Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)
Beroepsorganisatie voor diëtisten in de eerste lijnsgezondheidszorg

Wat doet een diëtist voor u?
Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Men kan bij een diëtist terecht voor begeleiding bij het afvallen, maar ook voor voedingsadvies bij klachten zoals een hoge bloeddruk of hoog cholesterolgehalte.
Zorgverzekering
Iedereen in Nederland heeft een basis zorgverzekering. In 2025 wordt voor iedereen vanuit deze basisverzekering 3 uur dieetadvisering van een diëtist vergoed.
Elk mens is uniek
Overal is informatie over voeding te vinden, maar een goed advies voor de één , hoeft niet goed te zijn voor de ander.

Uitgelicht
Een diëtist inschakelen? Dat is makkelijker dan je denkt!
eel mensen denken dat je alleen naar een diëtist gaat bij ernstige gezondheidsproblemen, maar niets is minder waar! Of je nu vragen hebt over gezonde voeding, wilt afvallen of juist meer energie uit je voeding wilt halen, een diëtist kan je op een toegankelijke en persoonlijke manier helpen.
Je hebt vaak geen verwijzing nodig en de eerste consulten worden meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Bovendien werkt een diëtist niet met strenge diëten, maar geeft praktisch en haalbaar advies dat past bij jouw leven. Geen ingewikkelde regels, maar kleine aanpassingen met een groot effect.
Kortom, een afspraak maken is eenvoudig en kan je veel opleveren. Waarom wachten? Gezond eten begint bij een goed advies!


Diëtisten: Helpen bij een gebalanceerde en gezonde voeding
Een gezonde levensstijl begint bij een gebalanceerd eetpatroon. Diëtisten spelen hierin een belangrijke rol door mensen te begeleiden naar een voeding die past bij hun lichaam, leefstijl en gezondheidsdoelen. Of het nu gaat om afvallen, aankomen, het beheersen van een medische aandoening of simpelweg gezonder eten, een diëtist helpt bij het vinden van de juiste balans.
Met persoonlijk advies en praktische tips leert een diëtist hoe je bewuste keuzes maakt en een eetpatroon ontwikkelt dat zowel voedzaam als haalbaar is. Hierbij wordt rekening gehouden met voorkeuren, gewoonten en eventuele medische noodzaken. Zo wordt gezonde voeding niet een tijdelijke aanpassing, maar een duurzaam onderdeel van het dagelijks leven.
Aandoeningen
Diëtisten spelen een cruciale rol bij de behandeling en begeleiding van diverse aandoeningen die verband houden met voeding en gezondheid. Van diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten tot maag-darmklachten, voedselallergieën en ondervoeding – een diëtist helpt bij het opstellen van een persoonlijk voedingsplan om de gezondheid te verbeteren en klachten te verminderen. Ook bij eetstoornissen, nierziekten en oncologische aandoeningen kan voedingsadvies bijdragen aan herstel en welzijn. Met wetenschappelijk onderbouwde kennis en een praktische aanpak ondersteunt de diëtist patiënten bij het maken van gezonde en haalbare voedingskeuzes.